MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Molim savjet. Imam kujicu staru 10 g, radi se o koker španijelu. Nedavno je dobila dijagnozu – spondiloza kralježnice. Već oko 20 dana pije Cosequin tablete 2 dnevno, povećana doza. Ona je teška 15 kg. Ali jučer je napravila skok sa kreveta i reagirala bolno, dobija inekcije pa mene zanima da li je bolji proizvod od Canine GAG Forte ili ovaj Cosequin i molim što bi mi još preporučili za potporu osim odgovarajućeg dehidrata?
Hvala. Tina

O: Spondylosis deformans (također zvana ankilozirajuća spondiloza) generalizirana je bolest starenja sekundarna degeneraciji intervertebralnih diskova. Stanje je u kojem se formiraju koštani mostovi duž ventralne (donje) strane kralješka. Obično nema pritiska na kralježničku moždinu, ali je kralježnica imobilizirana na tom mjestu. Ako se stanje nastavi širiti mogu se stvoriti i nekoliko mostova koje "zavare" kralježnicu i čine je nefleksibilnom.

Bolest većinom predstavlja pasminsku sklonost, no smatra se i da prehrana ima važnu ulogu u razvitku bolesti.

Iako se javlja u bilo kojoj dobi mnogo je češća u starijih pasa. Točan uzrok bolesti nije razjašnjen, ali se zna da nije upalne naravi, promjene na kralježnici rezultat su nestabilnosti intervertebralnog prostora. Spondiloza je obično prisutna u pasa ne uzrokujući kliničke znakove. Ako se znakovi vide to je ili posljedicom pritiska novonastalog koštanog tkiva na živce kralješnice ili na samu kralješničku moždinu.

Bol se može javiti uslijed opasavanja ili pritiska na korijene živaca koji izlaze iz kralješnice ili iz perifernih ogranaka, no ova bol može biti i uslijed popratnog artritisa, cauda equina sindroma ili drugih problema.

Nije u potpunosti razjašnjeno zašto ovaj poremećaj napreduje ali može započeti raskidanjem vlakana koje tvore prsten ili vanjski dio intervertebralnog diska. Posljedično, unutarnji disk izbija rastežući longitudinalni ligament i promiče pojavljivanje osteofita (stanica koje grade koštano tkivo) koji rastu iz tijela kralješka. Konačno a u ovisnosti o pasmini i anamnezi predaka, prostor između diskova je premošten koštanim tkivom. Prava ankiloza (kompletno spajanje u neprekinuti koštani most izmedu kralješaka) rjeđa je od jednog mosta ili pak nekoliko. Tek u rijetkim slučajevima osteofiti rastu prema kralješničkoj moždini te je ubadaju čime uzrokuju neurološke smetnje.

Mnogi psi s ovom bolešću žive sasvim normalno, iako su ponekad ograničeni u kretanju i rasponu pokreta. U pojedinim slučajevima opaža se naglo pogoršanje stanja češće nego kontinuirano pogoršanje. Vrlo često spondiloza je i slučajan nalaz.

Liječenje ove bolesti obično se svodi na olakšavanje simptoma kada se jave (smanjivanje boli).

Još ne postoji općenito prihvaćen kirurški zahvat jer se uklonjena kost jednostavno ponovno izgradi. Prognoza bolesti je ograničena jer se u potpunosti ne može izliječiti. Dugoročni problemi mogu nastati ako nastane kompletna ankiloza, no ona se javlja u najtežim slučajevima i relativno rijetko. Ovo dovodi do abnormalnog načina hodanja i otežanog hodanja uz stepenice, otežanog skakanja i ostalih kretnji u kojima je važna pokretljivost kralješnice.

Dakle, pripazite na vrstu kretanja. Ne mora to uvijek biti skakanje, brzo trčanje za loptom, trčanje po stepenicama; duga lagana šetnja sasvim može udovoljiti njegovim potrebama za aktivnošću.

Preparat Cosequin HA koji su Vam preporučili je odličan. Daje se dnevno kroz 40 dana ovisno o tjelesnoj težini. Davanje se može ponoviti 2–3 puta godišnje po preporuci veterinara. Svojim posebnim sastavom Cosequin HA omogućuje „carryover efekt“: osigurava odlično stanje pacijenta kroz 3 mjeseca nakon četrdesetodnevnog davanja. Savjetujem Vam da nastavite s davanjem preparata koji Vam je preporučen. Uz kvalitetnu superpremium hranu i davanjem Cosequina HA nema potrebe za dodatnim preparatima.

OZNAKE: